Hotels: 3, 4 of 5 sterren: wat zijn de verschillen?

Gepubliceerd op : 08 november 20224 min leestijd

Het maakt niet uit of je op vakantie gaat of voor zakenreizen, je wilt natuurlijk in een fijn hotel verblijven. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een 3-, 4- of 5-sterrenhotel? In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen deze hotels.

De luxe van een vijfsterrenhotel

Voor een ontspannen vakantie of zakenreis moet je goed uitzoeken welk hotel het beste bij je past. Wil je graag een luxe hotel met alle extra’s, of vind je een eenvoudigere uitvoering voldoende? In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen een drie-, vier- of vijfsterrenhotel.

Een driesterrenhotel is een eenvoudiger hotel met de basisvoorzieningen. Een aantal driesterrenhotels zijn net zo luxe als een vier- of vijfsterrenhotel, maar dan zonder de extra’s. Een viersterrenhotel is een stuk luxer dan een driesterrenhotel. Zo hebben ze vaak een eigen spa- en wellnesscentrum en een fitnessruimte. Ook is er vaak 24-uurs roomservice beschikbaar. Vijfsterrenhotels zijn de meest luxe hotels. Hier vind je de beste kamers en de beste service. Vijfsterrenhotels hebben vaak een eigen conciërge die je kan helpen met het boeken van tickets of restaurantreserveringen. Ook is er vaak een chauffeur beschikbaar die je naar je bestemming kan brengen.

Het comfort van een viersterrenhotel

Hoewel het verschil tussen een driesterren-, viersterren- en vijfsterrenhotel niet altijd even duidelijk is, zijn er toch een aantal verschillen die je kunt benoemen. Zo is het aantal sterren vaak een indicatie voor de grootte van het hotel: hoe meer sterren, hoe groter het hotel. Ook is het aantal sterren vaak een indicatie voor de luxe die je kunt verwachten: hoe meer sterren, hoe luxer het hotel. Een driesterrenhotel is dan ook vaak kleiner en minder luxueus dan een vier- of vijfsterrenhotel.

Ook de ligging van het hotel is vaak bepalend voor het aantal sterren: een hotel dat midden in de stad ligt, zal vaak meer sterren hebben dan een hotel dat wat verder van het centrum af ligt. Dit komt omdat een centrale ligging vaak handig is: je hoeft niet ver te reizen voor sightseeing en je hebt vaak meer keuze in restaurants en winkels.

Een ander verschil tussen de drie soorten hotels is de service. In een driesterrenhotel is de service vaak minder uitgebreid dan in een vier- of vijfsterrenhotel. Zo zal je in een driesterrenhotel vaak geen 24-uurs roomservice hebben en zal het ontbijt vaak minder uitgebreid zijn. In een vier- of vijfsterrenhotel is de service meestal wel 24-uurs en is het ontbijt vaak uitgebreider.

Als je kiest voor een driesterrenhotel, kun je dus verwachten dat het hotel kleiner, minder luxueus en minder centraal gelegen is. De service is minder uitgebreid en het ontbijt is vaak een eenvoudiger. Als je kiest voor een vier- of vijfsterrenhotel, kun je verwachten dat het hotel groter, luxueuzer en centraal gelegen is. De service is meestal wel 24-uurs en het ontbijt is vaak uitgebreider.

De betaalbaarheid van een driesterrenhotel

Voor een overnachting in een driesterrenhotel betaal je gemiddeld €80,- per nacht. Dit is inclusief ontbijt. Een vier sterren hotel kost ongeveer €110,- per nacht. Dit is exclusief ontbijt. Een vijfsterren hotel kost gemiddeld €250,- per nacht. Dit is exclusief ontbijt. De prijzen van een driesterrenhotel liggen dus tussen die van een viersterren- en vijfsterrenhotel in.

Verschillen tussen drie-, vier- en vijfsterrenhotels

Drie-, vier- en vijfsterrenhotels verschillen onderling sterk in prijs. Een belangrijk verschil is de ligging: driesterrenhotels liggen vaker in de stad, terwijl vier- en vijfsterrenhotels vooral in de buurt van toeristische trekpleisters staan. Een ander verschil is de grootte: driesterrenhotels zijn vaak kleiner dan vier- en vijfsterrenhotels.

Ook de faciliteiten zijn niet overal hetzelfde. Zo hebben driesterrenhotels vaak geen eigen restaurant of bar, terwijl dat in vier- en vijfsterrenhotels vaak wel het geval is. Daarnaast zijn de kamers in driesterrenhotels vaak eenvoudiger ingericht dan in vier- en vijfsterrenhotels.

Als je op zoek bent naar een luxe overnachting, dan is een vier- of vijfsterrenhotel dus de beste keuze. Wil je liever wat minder uitgeven, dan is een driesterrenhotel een goede optie.

Plan du site